Organisatie
De bibliotheek zit in het hart van de samenleving. Iedereen is voldoende taal-, digitaal- en informatievaardig om mee te doen in onze maatschappij. We vergroten de creativiteit, verbeeldingskracht, onderlinge verbinding en betrokkenheid. Hierdoor ontstaat een mooiere leefgemeenschap.
Onze missie
Met een open houding en verbonden met alle inwoners en samenwerkingspartners geeft de bibliotheek ruimte om je met plezier te ontwikkelen, om anderen te ontmoeten en om te ontspannen. We werken vanuit onze basis: lezen, verhalen, leren en betrouwbare informatievoorziening. De bibliotheek verrijkt en versterkt de samenleving.
Onze kernwaarden
Open De bibliotheek is er voor iedereen. Wij zijn onafhankelijk, respectvol, laten zien wat we doen en gaan graag met je in gesprek.
Samen Samen met jou bouwen we aan een levendige bibliotheek in het hart van de samenleving. We brengen mensen bij elkaar, maken gebruik van ieders kwaliteiten en doen het samen waar het kan.
Ontwikkelen Ontwikkkelen is onze grote passie. Door jezelf te ontwikkelen, kun je groeien. We dragen bij aan een leven lang leren zodat iedereen mee kan (blijven) doen in de samenleving. Bij de bibliotheek leer je beter lezen, spreken en begrijpen van taal, versterk je je basisvaardigheden en vind je betrouwbare informatie waarmee je verder komt.
Plezier De bibliotheek leeft en bruist, daar kom je graag! We laten je met veel plezier ervaren hoe leuk lezen is en hoe je wereld vergroot door in verhalen te duiken.
Samenwerkingspartners
Bibliotheek De Lage Beemden werkt in haar drie gemeenten nauw samen met veel en diverse partners om haar missie te volbrengen. Om het leesplezier, de lees- en taalvaardigheid bij kinderen te vergroten (en toekomstige taalproblemen te voorkomen) werken wij samen met het consultatiebureau, de voorschoolse instellingen, basisscholen en het voortgezet onderwijs. Voor de ontwikkeling van taal- en digitale basisvaardigheden (zoals lezen, computervaardigheden) werken wij samen in het taalnetwerk met lokale maatschappelijke organisaties, het ROC, stichting Lezen en Schrijven en de gemeenten. En met culturele partners werken wij samen aan de lokale culturele programmering en educatie.
Bibliotheken
Bibliotheek De Lage Beemden heeft 6 bibliotheken. De bibliotheken zijn in Boekel, Gemert, Bakel, Aarle-Rixtel, Beek & Donk en Lieshout. Alle bibliotheken zijn gevestigd in een multifuntionele accomodatie (MFA). We wonen onder één dak met veel van onze samenwerkingspartners. Onze bibliotheken hebben ruime openingstijden, omdat ze zijn geopend als de MFA open is. De bibliotheekmedewerkers zijn een deel van de openingsuren aanwezig om klanten te helpen. (lees ook: openingstijden) De klanten kunnen boeken terugbrengen en meenemen met behulp van de zelfbedieningsapparatuur.
Naast de reguliere bibliotheken zijn er ruim 20 Bibliotheken op School (lees ook: Bibliotheek op school) in het werkgebied. Dit zijn bibliotheken van en op school die gebruikt worden door de kinderen van deze school. Bibliotheek De Lage Beemden ondersteunt de scholen structureel door de inzet van lees- en mediaconsulenten. Zij maken samen met school het beleid, monitoren de ontwikkeling van de kinderen en de leescultuur en gaan actief aan de slag met de kinderen, ouders en leerkrachten. De bibliotheek brengt het leesplezier en leeskilometers, de scholen zorgen voor de ontwikkeling van het technisch en begrijpend lezen. En samen zorgt dit voor een impuls in de leesvaardigheid van kinderen.
In samenwerking met de gemeenten, de kinderopvang en de consultatiebureaus voert bibliotheek De Lage Beemden ook de Boekstartprogramma's uit. Deze zijn erop gericht het voorlezen van jonge kinderen te stimuleren. Hierover wordt gesproken met ouders, grootouders en professionals en er worden tal van activiteiten georganiseerd om dit te ondersteunen.
Medewerkers
Bij Bibliotheek De Lage Beemden werken 20 beroepskrachten, te weten 15 lees- en mediacoaches, 2 medewerkers bedrijfsvoering, 1 beleidsmedewerker, 1 manager en 1 directeur-bestuurder. Zij worden hierbij ondersteund door 3 medewerkers van de sociale werkvoorziening, 4 payroll-medewerkers (piek en ziek) en ruim 140 vrijwilligers.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het financiëel en inhoudelijk verantwoord beleid van de bibliotheek.
De Raad van Toezicht bestaat uit:
De heer D. Klösters, voorzitter
Mevrouw J. Meijers, lid
De heer M. Kanters, lid
Mevrouw K. Gerrits, lid
De heer A. Tielemans, lid
De heer W. van der Heijden, lid
Klantonderzoek
Het laatste klantonderzoek onder leden van de bibliotheek dateert van december 2018. De rapportage vind je hier: rapportage.
ANBI
Stichting Bibliotheek De Lage Beemden is door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI-status). Dit betekent dat giften aan Bibliotheek De Lage Beemden door particulieren en bedrijven fiscaal aftrekbaar zijn van de belasting. Contributies, leenvergoedingen en telaat-vergoedingen worden door de Belastingdienst niet beschouwd als giften. Indien je hierover meer informatie wenst, kun je contact met ons opnemen.